Prestani da preuveličavaš probleme!
16. januar nedelja

„Ne brinite se.“ Matej 6:31 (SSP)

Bez obzira šta se dešava u životu, pokušaj da stvari posmatraš iz pravog ugla. Kada to ne uradiš, ti na kraju sitne probleme doživljavaš kao ogromne. Ili radiš suporotno, značajne situacije posmatraš kao „ništa strašno“. Obe sklonosti, uveličavanje ili umanjivanje, vode do problema. Zato daj sve od sebe da stvari vidiš onakvima kakve zaista jesu i ne dozvoli da se preuveličaju. Razvi naviku da vidiš veliku sliku, umesto da se fokusiraš na jedan problem koji te uznemirava.

Preterano razmišljanje o tvojim problemima čini da oni izgledaju veći nego što zaista jesu. Kada se sretneš sa nekom situacijom koja te uznemirava, pre nego što pokušaš da rešiš taj problem reši se svoje panike. Sedi mirno, umiri se i izdvoj vreme sa ciljem da se podsetiš svih dobrih stvari u kojima uživaš. Istina je, da briga nikad ne nestaje. Kada rešiš jedan problem, drugi čeka da dođe na njegovo mesto. To je činjenica života koju ne možeš da promeniš. Šta onda treba da radiš? Promeni svoju perspektivu! Umesto da se usredsređuješ na svoje brige, ubaci Boga u tu jednačinu.

Da li te je On ikada izneverio? Nije i nikada neće! Božja blagodat koja te je održala i provela kroz poslednju tešku situaciju će biti sa tobom i tokom ove – a i tokom sledeće! Primeti šta je Isus rekao o stvarima o kojima se najviše brinemo: „Ne brinite se, dakle, i ne govorite: „Šta ćemo jesti?“ ili : „Šta ćemo piti?“ ili „Šta ćemo obući?“... Zna vaš nebeski Otac da vam je sve to potrebno. Nego, prvo tražite njegovo Carstvo i Njegovu pravednost i sve ovo će vam se dodati.“ (st. 31-33, SSP)