ISUS ŽELI DA TE UČINI SLOBODNIM
23. april utorak

„…oslobođena si svoje bolesti.“ Luka 13:12

Biblija kaže: „Tamo se našla i neka žena koju je nečisti duh, uzročnik bolesti, osamnaest godina držao zgrbljenu, te nije mogla da se ispravi. Videvši je, Isus je pozva k sebi, i reče joj:

„Ženo, oslobađam te tvoje bolesti!“ (Luka 13:11-12). Uoči četiri stvari u ovom izveštaju: osobu, njen problem, Velikog lekara i Njegovo rešenje za problem. Svaka osoba, uključujući tebe, ima neki svoj problem. Ali još bitnije od toga je da za svaki problem, čak i onaj koji tebe muči, Veliki lekar ima rešenje. Isusove prve reči o problemu ove žene nije preporuka da ode da se posavetuje nego zapovest: „Budi slobodna od bolesti!“ Hrišćanski savetnici su dar od Boga, ali oni se najpre bave održavanjem isceljenja a ne toliko rešavanjem ranije traume.

,Isus nije pružanjem saveta rešavao ono šta se rešavalo pomoću zapovesti. Pošto si analizirao stanje i shvatio njegovo poreklo, potrebno je da autoritetom Božije reči staviš prošlost pod svoje noge! Ova žena je trpela od posledica nečega što ju je napalo osamnaest godina ranije ali njena trauma je bila jednako sveža kao prvog dana kada se desila. Iako je njen problem imao koren u prošlosti, rešenje za nju se moglo naći jedino u trenutku susreta sa živom Božijoj reči i rešenjem koje on proglašava.

Isus, koji je ta Živa Reč, On je „isti juče, danas i sutra“ (Jevrejima 13:8). Drugim rečima, reč koju čuješ danas ima moć da isceli tvoju prošlost! Isus je rekao: „Ženo, oslobođena si od svoje bolesti.“ Zašto je Isus nije prozvao po imenu? Zato što Njegovo obećanje važi za svakoga i danas.