PREBRODIĆEŠ I OVO
28. mart četvrtak

„Sve ima svoje doba i svaka stvar pod nebesima ima prikladno vreme… Vreme plakanja i vreme smejanja.“ Propovednik 3:1, 4KJV

Tuga nam se prikrada kad nam se dese razne stvari, recimo, kada izgubiš posao ili svoj dom ili zdravlje. Ali još teže od toga nam pada kada izgubimo nekoga koga smo puno voleli. Talasi tuge nas zahvataju slično talasima okeana koji zapljuskuju obale. Šta god da činiš, ne daj im da te potope. Nemoj stajati kao ukopan na mestu i dozvoliti da te talasi povuku u vodene dubine. Dozvoli sebi da osetiš tugu ali joj ne daj da ti veže omču oko vrata. Pusti da ti njena težina pomogne da sabereš svoje misli, odagnaš strahove i obrišeš suze. Tugovanjem se olakšava duša, slično kao kada izdisanjem oslobađaš tvoje telo od ugljen-dioksida. Ali uskoro dolazi trenutak kada moraš da ustaneš i nastaviš dalje. Nivoi tuge kroz koje se prolazi su: šok, poricanje, zatim cenkanje i konačno prihvatanje.

David je rekao: „Pa da i dolinom smrtne sene hodam, neću se bojati zla, jer si ti sa mnom; štap tvoj i palica tvoja daju mi utehu“ (Psalam 23:4). Kada izađeš iz ove doline, bićeš u stanju da se osvrneš za sobom sa mnogo više zahvalnosti i manje tuge. Umesto da se najviše baviš time šta si izgubio, bićeš zahvalan za ono šta si ostavio za sobom. I nemoj se bojati da uživaš u retkim trenucima smeha koji dolaze uprkos slomljenom srcu. Smeh leči dušu i oslobađa te napetosti zbog tih teških vremena, usmerava nas da iskoračimo iz svog trenutnog plana i pomaže nam da se ponovo fokusiramo. Ovo je samo po sebi lekoviti melem. „Veselo srce dobro zdravlje daje...“ (Priče 17:22).