NOSITI SE S PROMENAMA NA POSLU
29. mart petak

„Sve ima svoje doba i svaka stvar pod nebesima ima prikladno vreme.“ Propovednik 3:1

Kada dođe do promena na radnom mestu, zahvati nas osećaj ugroženosti. Navikli smo na ličnosti naših saradnika i šefova i želimo da svako ostane na svom mestu, ostanu isti i da od nas ne traže više od onoga na šta smo navikli od ranije. Zbog želje za stabilnošću, sigurnošću i predvidljivošću mi se ne pripremamo za nestabilnost, nesigurnost i iznenađenja. Kakve li ironije! Kada bi imali više volje i spremnosti da prilagodimo naša očekivanja i budemo realniji, dolazak promene nas ne bi toliko traumatizovao. Stvari mogu da se promene preko noći. To može da znači, gubitak roditelja ili posla ili tvog zdravlja. Promena je jedina konstanta života. Ona ima potencijal da te pokrene prema boljim stvarima ili da te spljeska i poravna poput parnog valjka. Izbor je tvoj.

Propovednik kaže da sve ima svoje doba. Istina je u tome da je Bog jedino sigurno sidro tvog života i zato ako si mudar onda ćeš izgraditi snažnu vezu s njim. U konačnici, On ti neće dozvoliti da zavisiš od bilo čega ili koga drugog osim od Njega. Jedan odlomak iz života proroka Ilije glasi:

„Gavrani su mu svako jutro i veče donosili hleb i meso, a pio je iz potoka. Međutim, nakon izvesnog vremena potok je presušio, jer nije bilo kiše u zemlji“ (1 Carevima 17:6-7). Iliju je možda uhvatila panika, ali ne i Boga. „Tada mu dođe reč Gospodnja: „Ustani i idi u Sareptu sidonsku i nastani se tamo. Evo, ja sam zapovedio tamo jednoj ženi udovici da te hrani.“„ (1 Carevima 17:8-9). Primeti šta sve je Bog pokrenuo da Iliji obezbedi hranu: gavrane, potok i udovicu bez novca. Zato uživaj u svom poslu, radi ga najbolje što znaš, ali zavisi jedino od Boga!