Kako hodati u Božjem blagoslovu (1)
21. jun utorak

„Nemojte samo da slušate Reč...nego je izvršavajte.“ Jakov 1:22 (SSP)

Jakov piše: „Nemojte samo da slušate Reč i tako se zavaravate, nego je izvršavajte. Jer, ako neko samo sluša Reč, a ne izvršava je, sličan je čoveku koji posmatra svoje rođeno lice u ogledalu: pogleda se, pa ode i odmah zaboravi kako izgleda. Ali, ko se pomno zagleda u savršeni zakon slobode i ostane u njemu, ne zaboravljajući šta je čuo, nego izvršavajući dela, taj će biti blagosloven u onome što čini.“ (st. 22-25, SSP) U ovim stihovima reč čovek potiče od grčke reči za muškarca. Zašto je to značajno? Jer postoji razlika u tome kako muškarci i žene koriste ogledalo. Muškarci obično samo bace pogled dovoljno dug da vide osnovne stvari.

Dok žene obično imaju toliko veliku nameru da znaju kako izgledaju da nose ogledalo u svojoj torbi i redovno proveravaju svoj izgled tokom dana. Ali nemoj promašiti poentu. Ne radi se o razlici u korišćenju ogledala od strana muškaraca i žena. Ne. Radi se o razlici između provođenja nekoliko ubrzanih trenutaka u čitanju Svetog pisma pre nego što otrčimo u našu svakodnevnicu, umesto da razmišljamo o njemu sve dok ne promeni naše misli i oblikuje naš karakter da bude nalik Hristovom.

Dok čitaš Sveto pismo, Sveti Duh ispred tebe drži ogledalo kako bi mogao da promeniš sve ono što je neophodno. Primeti reči: „Ko se pomno zagleda... i ostane u njemu... taj će biti blagosloven.“ (st. 25, SSP) To je dvosmerna ulica. Da bi hodao u Božjim blagoslovima, ti treba da se postaraš za „izvršavanje“, a On će se postarati za „blagosiljanje“.