VERNOST (4)
16. april utorak

„Vernost je tvoja velika.“ Tužbalice 3:23

Vernost može da preobrazi najneprijatniji posao u posao od životne važnosti. Na primer, podsetimo se na to koliko zavisimo od nekih malenih stvari kao što je, recimo, poštanska marka. Ona je uvek spremna za službu, ode tamo gde je pošalju i učini sve što se od nje zatraži. Ona se čvrsto drži zadatka sve dok se isti ne obavi, ne odustaje kada je ližu i uvek ostaje na visini svog zadatka. I konačno, za nju ni jedan zadatak nije premali.

Nama na rođenju nisu dodeljeni isti talenti. Neki od nas su obdareniji u nekim oblastima od drugih među nama. Ali svakome od nas je pri rođenju data podjednaka odgovornost da potpuno iskoristimo svoje sposobnosti. Dakle, mislimo na onaj maksimum koji svako od nas može da dosegne – a upravo to je ono šta Bog, koji nam je dao te talente, očekuje od nas da učinimo.

Pre oko dvesta godina u SAD, kada je formiran vojni ogranak Marinaca, zvaničnici su duže vremena promišljali kako da nađu najprikladniji slogan za Marince. Na kraju su se odlučili za latinsku frazu „semper fidelis“ koja je i dan-danas utisnuta duboko u svest svakog Marinca. Šta ona znači? „Uvek biti veran“! To su važne reči, od kojih veći značaj ima oba prva: uvek. Zašto? Zato što Marinac ne sme da bude veran samo onda kad mu to prija ili odgovara ili samo kad mu se tako prohte jer će ga to usrećiti. Semper fidelis znači da uvek moraš da budeš veran bez obzira na cenu. Bog želi da za tebe kaže istu stvar koja se odnosi na Njega samog: „Vernost je tvoja velika“. Stoga, bez obzira da li si šef, zaposleni, otac ili majka, muž ili žena, prijatelj, član tima, vojno lice ili policajac, poruka za tebe danas glasi – budi uvek veran.