BLISKOST SA ISUSOM – TAJNA POBEDE
18. septembar ponedeljak

„Želim da upoznam Hrista.“ Filipljanima 3:10 (SSP)

Pavle je rekao: „Želim da upoznam Hrista i silu njegovog vaskrsenja i zajedništvo u njegovim stradanjima, postajući kao On u njegovoj smrti.“ Hajde da detaljno proučimo ovaj stih.

„Želim da upoznam Hrista.“ U Svetom pismu reč „poznavati“ ukazuje na fizičku intimnost između dvoje ljudi koji vole jedno drugo. Na primer: „Potom čovek pozna svoju ženu Evu, ona zače i rodi Kaina.“ (1. Mojsijeva 4:1, Milin)

„I silu njegovog vaskrsenja.“ Šta je mrtvo u tvom životu što treba da vaskrsne? Ne postoji ni jedan problem koji Hristova vaskrsla sila ne može da reši. A kako da dođeš do nje? Kada učiniš da tvoj glavni prioritet bude bliskost sa Hristom, ti ćeš zakoračiti u Njegovu silu. Neki od nas bi se osećali prijatnije kada bi se ovaj stih završio nakon reči „i silu Njegovog vaskrsenja.“ Ali činjenica je da ako želiš bliskost sa Hristom, moraš biti voljan i da „stradaš zajedno sa Njim“. Ova reč „stradanje“ se ne odnosi na tešku sezonu alergije ili gubitak na berzi. Za Pavla, ona je značila prebijanje, izdaja i odsecanje glave. Ali ona je donela novi nivo bliskosti sa Isusom koji se ne može doživeti ni na jedan drugi način. Ako si nekada prošao kroz teško stradanje zajedno sa drugom osobom, onda možeš razumeti ovaj princip.

Ti nikad nećeš iskusiti istinsku bliskost sa osobom kojoj kažeš: „Želim da delim samo dobre trenutke sa tobom.“ Često, najčvršća prijateljstva nastaju iz stradanja kroz koje smo zajedno prošli i iz nevolja zbog kojih smo mogli da upoznamo, volimo i verujemo jedan drugome na noviji, dublji način.