PAŽLJIVO RAZMISLI PRE NEGO ŠTO PROGOVORIŠ
22. oktobar utorak

„…ko govori nepromišljeno, propašće…“ Priče 13:3

Ovo je biblijski citat kome bi trebalo da posvetimo punu pažnju i pamtimo ga: „Ko pazi na svoje reči, na svoj život pazi, a ko govori nepromišljeno, propašće“ (Priče 13:3). Prosto rečeno, tvoja sklonost da pričaš bez razmišljanja će ti stalno donositi nevolje.

Ima jedna anegdota o prodavcu usisivača koga je njegova firma poslala da radi u udaljenoj ruralnoj oblasti. Već od prvog dana je krenuo da obilazi farmu za farmom u nastojanju da proda što više usisivača. Kada bi stigao do farmerove kuće, pokucao bi na vrata i obično bi ga sačekala farmerova žena i pitala šta hoće. Bez dozvole i okolišanja ušao bi u pravo u kuću, došao do kuhinje i tamo rekao „ja prodajem usisivače!“ Ne osvrćući se na početni šok i otpor domaćice, insistirao je:

„Gospođo pre nego što kažeš bilo šta, hoću nešto da ti pokažem!“ Zatim bi iz svoje torbe izvukao kesu s prljavštinom i prosuo je po celom podu njene kuhinje i hvalisavo rekao: „Ako moj usisivač ne pokupi sav ovaj nered s poda, onda ću ja to pojesti!“ Ova ga zaprepašćeno pogleda i odgovori:

„Onda odmah navali na taj posao jer u kući nemamo struju!“

Koliko često nas svakodnevni život prinudi da progutamo svoje reči s kojim se nesmotreno razbacujemo?! Budimo na oprezu. Isus kaže da ćemo jednog dana dati obračun za svaku nepotrebnu reč koju smo iskazali (vidi, Matej 12:36). Nepoznati narodni mudrac je napisao: „Pazi da reči koje izgovaraš budu nežne i slatke jer nikada ne znaš koje od njih ćeš već sutra morati da pojedeš.“ Dakle, ukoliko više ne želiš da sebi „skačeš u usta“ pažljivije izmeri svaki reč pre nego što je izgovoriš.

 

Autori „Poruke za tebe“ su koristili sledeću literaturu: Merritt, Friends, Foes and Fools, 39-41.