IZA ČEGA SE SKRIVAŠ?
17. maj petak

„Eno ga, krije se među tovarom.“ 1 Samuilova 10:22

Prorok Samuilo se spremao da proglasi Saula kao prvog kralja Izraela, ali umesto da se pokaže pred svojim narodom, Saul se sakrio u magacinu sa tovarom. Jevrejska reč za tovar se takođe koristi za opis samo-nametnutih ograničenja kojima neko sebe sprečava da obavi posao koji mu je Bog dao u zadatak. Neke od tih stvari su:

Nipodaštavanje samog sebe. Prva Saulova izjava pošto je saznao da je odabran za kralja bila je: „Nisam li ja… iz najmanjeg Izrailjevog plemena? Nije li moja porodica najneznatnija od svih…?“ (1 Samuilova 9:21). Kada propustiš da uvrstiš Boga u jednačinu, onda ćeš uvek videti sebe kao „manjeg od ostalih“. Umesto da se baviš svojom slabosti i nesposobnošću, usredsredi se na „neizmerno veliku Njegovu silu“ (Efescima 1:19).

Strah od toga šta drugi možda misle. Autor Priča Solomonovih nam poručuje da je „strah od ljudi opasna zamka“ (Priče 29:25). A Saul je pao u nju naglavačke! Kao odgovor na Samuilov prekor zašto nije pobio sve Amalečane, Saul je odgovorio: „jer sam se uplašio naroda i poslušao njihov glas“ (1 Samuilova 15:24). Božija reč nas uverava: „Nikada neću odstupiti od tebe niti ću te ostaviti. Zato možemo smelo da kažemo: Gospod je moj pomoćnik, neću se bojati; šta mi može učiniti čovek“ (Jevrejima 13:5- 6). Jednom kada čvrsto prioneš uz istinu i deluješ na osnovu nje, otkrićeš da nema čega da se bojiš.

Preterivanje u pragmatičnosti. Biblija kaže da je „čovek podeljene duše nepostojan na svim svojim putevima“ (Jakov 1:8). Saul je doslovno bio takav! Kada se oglušio o Boga, zatražio je savet od okultista. Iako je Davidu obećao da mu neće nauditi, pokrenuo je nekoliko potera za njim. Prilagodljivost je pohvalna ali Bog zahteva doslednost i predanost.