MOGUĆE JE PROMENITI NAČIN KAKO POSMATRAŠ SEBE
22. april ponedeljak

„…milošću Božijom sam ono što jesam...“ 1 Korinćanima 15:10

Nanovorođenjem otpočinje jedan preobražavajući proces u tebi, ono menja tvoj način razmišljanja o samom sebi. Ali taj proces mora da se nastavlja svakodnevno, obnavljanjem vlastitog uma. „Ne prilagođavajte se ovome svetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svoga uma, da biste mogli da prosudite šta je Božija volja, šta je dobro, ugodno i savršeno“ (Rimljanima 12:2).

Kada dozvoliš Božijoj reči da menja tvoj um, uzmi u obzir ove dve stvari: a) počinješ prepoznavati tvoju volju za tebe, i b) postaješ svestan da je On zadovoljan tobom. Kada se počnu dešavati ove dve stvari, tvoje samo-poimanje počinje da se menja i ti više nisi na milosti ili nemilosti onoga šta drugi ljudi misle ili presude o tebi. Na naš stav o sebi duboko utiču mišljenja osoba koje su nam bili autoriteti dok smo odrastali. Ako su nas naši roditelji zanemarivali ili ignorisali, možda smo zaključili da nismo vredni njihovog vremena, pažnje ili ljubavi, i prestalo da cenimo sebe. Ali dok sazrevamo u Božijoj Reči, mi učimo da hodamo u svetlu nove slike o sebi i zato sve više cenimo sebe. Bez obzira na ono šta si doživeo u životu ili greške koju si napravio, Bog će ti pomoći da shvatiš: 1. ko si, i 2. ono za šta te je On svojom blagodaću osposobio da činiš.

Pre nego što je Pavle upoznao Hrista, on je bio ubica hrišćana. Ali pošto je sreo Hrista i promenio se, On je mogao da napiše: „Ipak, milošću Božijom sam ono što jesam, i njegova milost prema meni nije bila uzaludna… ali ne ja, nego Božija milost sa mnom.“ Kada shvatiš da je Božija blagodat zapravo Njegova nezarađena, nezaslužena i nepogrešiva naklonost prema tebi – to će korenito promeniti način kako razmišljaš o sebi.